Løsning den problem af brint gennemtrængning tog på verdensplan

Løsning af problemet med brintgennemtrængning i tog verden over

Vi vil gerne takke magasinet Rail Director for at fortælle historien om Triton Hydrogen så godt i deres oktober 2023-udgave. Det er fantastisk læsning, og som overskriften siger: Tritonex er "En absolut gamechanger for brint i jernbaner"... verden over!

Rail Director Magazine læses hver måned af mere end 20.000 jernbanefolk i hele verden!

Det udgivne magasin kan ses online her: Rail Director oktober 2023 by RBD Media - Issuu

Hvis du vil tale med os om den forskel, Tritonex kan gøre for din virksomhed, så send os en besked.

I et innovativt skridt mod en bæredygtig fremtid vender den britiske jernbaneindustri sig mod grøn brint som omdrejningspunktet for sin dekarboniseringsmission. Denne tilgang sigter mod at indlede en ny æra med emissionsfri transport, der er klar til at overskygge konventionelle tog, der enten er afhængige af beskidte fossile brændstoffer eller infrastrukturintensive luftledninger.

I et afgørende skridt mod renere transport afslørede den britiske regering en visionær plan i 2018: udfasning af tog, der kun kører på diesel, inden 2040. Denne ambitiøse forpligtelse er meget lovende for emissionsreduktionen, men det er ikke uden udfordringer at gennemføre den. I øjeblikket er svimlende 29 procent af alle tog, og hele 90 procent af godstogene, afhængige af dieseldrift. Ifølge Institution of Mechanical Engineers er kun 42 procent af sporene elektrificerede. Selv om en øget elektrificering af netværket synes at være den oplagte løsning, vil det være uoverkommeligt dyrt at installere elektriske luftledninger over hele landet. Den fysisk begrænsende karakter af verdens ældste jernbanenet og forskellene i brugen af de forskellige linjer skaber yderligere kompleksitet.

Nu gælder det om at finde bæredygtige, grønne alternativer, der problemfrit kan erstatte disse enheder, der er afhængige af fossile brændstoffer, uden behov for dyr og kompleks overhead-infrastruktur.

Et alternativ til elektrificering

Brintdrevne tog har vist sig at være en førende løsning og et af de bedste alternativer til elektrificering. En af de største fordele ved brint er muligheden for at udskifte tog uden at ændre servicekvaliteten for passagererne, muligheden for at overholde eksisterende køreplaner og med minimal forstyrrelse af driften, samtidig med at emissionerne reduceres. Brint ledes gennem en brændselscelle, og gennem en kemisk proces genereres der elektricitet. Der er ingen udledning af drivhusgasser, og det eneste biprodukt er vand. Hvis brinten kommer fra elektrolyse drevet af vedvarende energi, bliver hele løsningen "zero emission".

Denne løsning er dog ikke uden udfordringer.  Brinttog skal stadig tankes op, og derfor vil der være behov for brintproduktionsanlæg og tankningsinfrastruktur.

De ruter, der sandsynligvis vil være optimale for brint, vil sandsynligvis være i mere landlige regioner, lide under begrænset netkapacitet eller have andre eksisterende eller fysiske begrænsninger, der gør luftledninger urentable.

Den største udfordring med brint som brændstof har hidtil været lagring og distribution. På grund af sin lille molekylestørrelse undslipper brint ved at trænge igennem huller i den molekylære struktur i ståltanke og -rør. Denne proces forårsager også skørhed i stålet, hvilket i sidste ende fører til produktfejl. Disse udfordringer betyder ofte, at brint skal produceres tæt på brugsstedet for at reducere tab under opbevaring og transport.

Innovation i Storbritannien

Nu har en britisk nanoteknologivirksomhed løst dette problem. Deres Tritonex-belægning bruger nanoteknologi til effektivt at forsegle lagertanke, rør og ventiler - både om bord på togene og i den understøttende forsyningsinfrastruktur - hvilket reducerer omkostningerne og forbedrer sikkerheden. Barrierebelægningen kan påføres af OEM'er eller eftermonteres på eksisterende produkter og overflader, hvilket betyder, at brintrør og lagertanke kan køre med øget tryk uden tab, og brinten kan transporteres over lange afstande på samme måde som naturgas i dag.

"Vi er nødt til at ændre vores tankegang og indse, at vi nu kan behandle brint som ethvert andet brændstof, udnytte bufferlagring og lange transportlinjer," siger Henning Syversen, CEO for Triton Hydrogen.

"Transport står i øjeblikket for omkring en fjerdedel af Storbritanniens udledning af drivhusgasser, og brint repræsenterer en stor mulighed for at reducere dette. Tritonex overvinder den største forhindring i forbindelse med gastransport og -opbevaring, hvilket gør det muligt at udvikle billige, sikre og effektive brændselsceller og tilhørende tankningsinfrastruktur. Tritonex er den eneste løsning i verden, der fuldt ud overholder ISO 17081:2014-standarden for brintpermeation."

Der er stadig behov for investeringer for at udvikle en national infrastruktur for brintbaner, men det er stadig langt billigere end at installere luftledningsudstyr - og det kræver langt færre sporspærringer. Og når den store udfordring med brintgennemtrængning er overvundet, kan brint være vejen til at drive Storbritanniens grønne jernbane i fremtiden. 

Læs hele artiklen her