Ratkaisu ... ongelma of vety permeaatio osoitteessa junat maailmanlaajuinen

Ratkaisu vedyn läpäisyn ongelmaan junissa maailmanlaajuisesti

Haluamme kiittää Rail Director -lehteä siitä, että se kertoi Triton Hydrogenin tarinan niin hyvin lokakuun 2023 julkaisussaan. Se on fantastista luettavaa, ja kuten otsikossa sanotaan: Tritonex on "ehdoton pelimuutos rautateiden vetyteknologian alalla"... maailmanlaajuisesti!

Rail Director Magazinea lukee yli 20 000 rautatiealan ammattilaista kansainvälisesti joka kuukausi!

Julkaistu lehti on luettavissa verkossa täällä: Rail Director October 2023 by RBD Media - Issuu

Jos haluat keskustella kanssamme siitä, miten Tritonex voi auttaa yritystäsi, lähetä meille viesti.

Innovatiivisena siirtymänä kohti kestävää tulevaisuutta Yhdistyneen kuningaskunnan rautatieliikenneala on siirtymässä vihreään vetyyn, joka on sen hiilidioksidipäästöjen vähentämistehtävän keskeinen osa. Tällä lähestymistavalla pyritään aloittamaan päästöttömän liikenteen uusi aikakausi, joka on valmis jättämään varjoonsa perinteiset junat, jotka perustuvat joko likaisiin fossiilisiin polttoaineisiin tai infrastruktuuria kuormittaviin ilmajohtoihin.

Ison-Britannian hallitus esitteli vuonna 2018 visionäärisen suunnitelman, jonka tavoitteena on luopua asteittain pelkästään dieselkäyttöisistä junista vuoteen 2040 mennessä ja joka on ratkaiseva askel kohti puhtaampaa liikennettä. Tämä kunnianhimoinen sitoumus lupaa paljon päästöjen vähentämisen kannalta, mutta sen toteuttaminen on haasteellista. Tällä hetkellä huikeat 29 prosenttia kaikista junista ja peräti 90 prosenttia tavarajunista käyttää dieselkäyttöä. Institution of Mechanical Engineersin mukaan vain 42 prosenttia radoista on sähköistetty. Vaikka verkon sähköistämisen lisääminen näyttäisi olevan ilmeinen ratkaisu, olisi kohtuuttoman kallista asentaa sähköisiä ilmajohtoja koko maahan. Maailman vanhimman rataverkon fyysinen rajoittavuus ja eri ratojen käyttöerot tuovat lisää monimutkaisuutta.

Nyt on löydettävä kestäviä vihreitä vaihtoehtoja, joilla nämä fossiilisista polttoaineista riippuvaiset yksiköt voidaan korvata saumattomasti ilman kallista ja monimutkaista infrastruktuuria.

Vaihtoehto sähköistämiselle

Vetyjunat ovat nousseet johtavaksi ratkaisuksi ja yhdeksi parhaista vaihtoehdoista sähköistämiselle. Yksi vedyn tärkeimmistä eduista on se, että se mahdollistaa junien korvaamisen ilman, että matkustajille tarjottavan palvelun laatu muuttuu, että nykyisiä aikatauluja voidaan noudattaa ja että liikennöintiä häiritsee mahdollisimman vähän ja että samalla vähennetään päästöjä. Vety johdetaan polttokennon läpi, ja kemiallisen prosessin avulla tuotetaan sähköä. Kasvihuonekaasupäästöjä ei synny, ja ainoa sivutuote on vesi. Jos vety saadaan uusiutuvilla energialähteillä toimivasta elektrolyysistä, koko ratkaisusta tulee "päästötön".

Tämä ratkaisu on kuitenkin haasteellinen.  Vetyjunat tarvitsevat edelleen polttoainetäydennystä, joten tarvitaan vedyn tuotantolaitoksia ja polttoainetäydennysinfrastruktuuria.

Vedyn kannalta todennäköisesti optimaaliset reitit sijaitsevat todennäköisesti maaseutualueilla, niiden verkkokapasiteetti on rajallinen tai niillä on muita olemassa olevia tai fyysisiä rajoitteita, jotka tekevät OHL:n käytön kannattamattomaksi.

Vetyä polttoaineena käytettäessä suurin haaste on tähän mennessä ollut sen varastointi ja jakelu. Pienen molekyylikokonsa vuoksi vety pääsee karkaamaan terässäiliöiden ja -putkien molekyylirakenteessa olevien aukkojen läpi. Tämä prosessi aiheuttaa myös teräksen haurastumista, mikä johtaa lopulta tuotteen rikkoutumiseen. Nämä haasteet merkitsevät usein sitä, että vetyä on tuotettava lähellä sen käyttöpaikkaa, jotta varastointi- ja kuljetushäviöitä voidaan vähentää.

UK Innovation

Nyt brittiläinen nanoteknologiayritys on ratkaissut tämän ongelman. Yrityksen Tritonex-pinnoitteessa käytetään nanoteknologiaa varastosäiliöiden, putkistojen ja venttiilien tehokkaaseen tiivistämiseen sekä junissa että niitä tukevassa toimitusinfrastruktuurissa, mikä vähentää kustannuksia ja parantaa turvallisuutta. Alkuperäiset laitevalmistajat voivat levittää sulkupinnoitteen tai asentaa sen jälkikäteen olemassa oleviin tuotteisiin ja pintoihin, mikä tarkoittaa, että vetyputkia ja varastosäiliöitä voidaan käyttää korkeammalla paineella ilman häviöitä ja vetyä voidaan kuljettaa pitkiä matkoja samalla tavalla kuin maakaasua nykyisin.

"Meidän on muutettava ajattelutapojamme ja ymmärrettävä, että vetyä voidaan nyt käsitellä kuten mitä tahansa muuta polttoainetta, jolloin puskurivarastoja ja pitkiä kuljetuslinjoja voidaan käyttää", sanoo Triton Hydrogenin toimitusjohtaja Henning Syversen.

"Liikenteen osuus Yhdistyneen kuningaskunnan kasvihuonekaasupäästöistä on tällä hetkellä noin neljännes, ja vety tarjoaa merkittävän mahdollisuuden vähentää tätä päästöjä. Tritonex poistaa kaasun kuljetuksen ja varastoinnin suurimman esteen ja mahdollistaa halpojen, turvallisten ja tehokkaiden polttokennojen ja niihin liittyvän tankkausinfrastruktuurin kehittämisen. Tritonex on maailman ainoa ratkaisu, joka täyttää täysin ISO 17081:2014 -standardin vetypermeaatiostandardin."

Vaikka kansallisen vetykäyttöisen rautatieinfrastruktuurin kehittäminen edellyttää vielä investointeja, se on silti kertaluokkaa halvempaa kuin OHL-laitteiden asentaminen - ja se edellyttää paljon vähemmän radan hallussapitoa. Kun vetyä läpäisevän vedyn suuri haaste on ratkaistu, vety voi olla keino käyttää Ison-Britannian tulevaisuuden vihreää rautatietä. 

Lue koko artikkeli täältä