Lösning den problem av väte genomträngning tåg över hela världen

Lösning av problemet med vätepermeation på tåg över hela världen

Vi vill tacka tidningen Rail Director för att de berättar Triton Hydrogen-historien så bra i sin oktober 2023-publikation. Det är en fantastisk läsning och, som rubriken säger: Tritonex är "en absolut gamechanger för vätgas på järnväg" ... över hela världen!

Rail Director Magazine läses av mer än 20.000 järnvägsproffs, internationellt, varje månad!

Den publicerade tidningen kan ses online här: Rail Director oktober 2023 av RBD Media - Issuu

Om du vill prata med oss om den skillnad Tritonex kan göra för ditt företag, vänligen skicka ett meddelande till oss.

I ett innovativt steg mot en hållbar framtid vänder sig den brittiska järnvägsindustrin till grön vätgas som grundbulten i sitt uppdrag att minska koldioxidutsläppen. Detta tillvägagångssätt syftar till att inleda en ny era av utsläppsfria transporter, som är redo att överskugga konventionella tåg som förlitar sig antingen på smutsiga fossila bränslen eller infrastrukturintensiva luftledningar.

I ett avgörande steg mot renare transporter presenterade den brittiska regeringen 2018 en visionär plan: utfasning av dieseldrivna tåg fram till 2040. Detta ambitiösa åtagande innebär stora möjligheter att minska utsläppen, men det är inte utan utmaningar. För närvarande är hela 29 procent av alla tåg, och hela 90 procent av godstågen, beroende av dieseldrift. Enligt Institution of Mechanical Engineers är endast 42 procent av spåren elektrifierade. Att öka elektrifieringen av järnvägsnätet verkar vara den självklara lösningen, men det skulle vara oerhört dyrt att installera luftledningar över hela landet. Den fysiskt begränsande karaktären hos världens äldsta järnvägsnät och skillnaderna i användningen av olika linjer gör det hela ännu mer komplicerat.

Nu gäller det att identifiera hållbara gröna alternativ som sömlöst kan ersätta dessa fossilberoende enheter utan att det krävs dyr och komplex infrastruktur.

Ett alternativ till elektrifiering

Vätgasdrivna tåg har seglat upp som en ledande lösning och ett av de bästa alternativen till elektrifiering. En av de främsta fördelarna med vätgas är att tågen kan bytas ut utan att kvaliteten på tjänsterna till passagerarna förändras, att befintliga tidtabeller kan hållas och att avbrotten i trafiken blir minimala, samtidigt som utsläppen minskar. Vätgasen leds genom en bränslecell och genom en kemisk process genereras elektricitet. Det sker inga utsläpp av växthusgaser och den enda biprodukten är vatten. Om vätgasen kommer från elektrolys som drivs av förnybara energikällor blir hela lösningen "nollutsläpp".

Denna lösning är dock inte utan utmaningar.  Vätgaståg behöver fortfarande tankas och därför kommer det att behövas produktionsanläggningar för vätgas och infrastruktur för tankning.

De sträckor som sannolikt är optimala för vätgas kommer sannolikt att ligga i mer lantliga regioner, ha begränsad nätkapacitet eller andra befintliga eller fysiska begränsningar som gör luftledningar olönsamma.

Den största utmaningen med vätgas som bränsle har hittills varit lagring och distribution. På grund av sin ringa molekylstorlek läcker vätgas ut genom att tränga igenom luckor i molekylstrukturen i ståltankar och rör. Denna process orsakar också försprödning av stålet, vilket i slutändan leder till produktfel. Dessa utmaningar innebär ofta att vätgas måste produceras nära användningsstället för att minska förlusterna vid lagring och transport.

Innovation i Storbritannien

Nu har ett brittiskt nanoteknikföretag löst detta problem. Deras Tritonex-beläggning använder nanoteknik för att effektivt täta lagringstankar, rörledningar och ventiler - både ombord på tågen och i den stödjande försörjningsinfrastrukturen - vilket minskar kostnaderna och förbättrar säkerheten. Barriärbeläggningen kan appliceras av OEM-tillverkare eller eftermonteras på befintliga produkter och ytor, vilket innebär att vätgasrör och lagringstankar kan köras med ökat tryck utan några förluster, och vätgasen kan transporteras över långa avstånd på samma sätt som naturgas för närvarande.

"Vi måste ändra vårt tankesätt och inse att vi nu kan behandla vätgas som vilket annat bränsle som helst, med buffertlagring och långa transportsträckor", säger Henning Syversen, VD för Triton Hydrogen.

"Transporter står för närvarande för cirka en fjärdedel av Storbritanniens utsläpp av växthusgaser, och vätgas utgör en stor möjlighet att minska detta. Tritonex övervinner det största hindret med gastransport och lagring, vilket möjliggör utveckling av billiga, säkra och effektiva bränsleceller och tillhörande tankningsinfrastruktur. Tritonex är den enda lösningen i världen som helt uppfyller standarden ISO 17081:2014 för vätepermeation."

Även om det fortfarande krävs investeringar för att utveckla en nationell infrastruktur för vätgasdriven järnväg, är detta fortfarande betydligt billigare än att installera utrustning för luftburen fjärrtrafik - och det krävs mycket färre spårinnehav. Och när den stora utmaningen med vätgasgenomträngning har övervunnits kan vätgas vara sättet att driva Storbritanniens gröna järnväg i framtiden. 

Läs hela artikeln här